100 dager på tur

image

Bildet er tatt ved Isvannet med Beassetcohkka på 1420 moh i bakgrunnen. Området ligger ved Bjørnfjell nord for Narvik.

Mandag 6. August hadde vi vært på tur i 100 dager. Denne dagen gikk vi ut fra Narvik etter en rolig hviledag dagen før, og endte dagsetappen ved Bjørnfjell.

Etter 100 dager på vandring syntes vi det var greit med en liten oppsummering. Ingen av oss har vært på en sammenhengende tur over så lang tid før. Hittil har vi hatt det kjempebra og fått oppleve utrolig mye hver dag.

De aller fleste overnattingene har vært i telt. Dette har fungert veldig bra til nå. Det eneste problemet med overnatting i telt til forskjell fra overnatting i hytte har vært å få tørket klær og utstyr. Derfor har vi etter hvert begynt å sette stor pris på perioder med vind og oppholdsvær. Ved å bla litt i notatene ser vi at bortsett fra 5 dager i Børgefjell har vi hatt nedbør hver dag siden Jotunheimen.

100 dager kort oppsummert er at det er kontrastenes tur. Med alt fra ekstremvarme i pinsen da vi gikk over Hardangervidda og vi fikk oppleve store og mange elver av smeltevann. To uker tidligere var vi værfaste på Sirdalsfjellet og ventet på at en vedvarende snøstorm skulle gi seg. Midt i juli fikk vi tilbake vårtemperaturer og da vi gikk over Svartisen-Saltfjellet nasjonalpark målte vi 3 grader. Kombinert med regn og vind var dette ganske stusselig og litt uflaks da vi skulle gå og fiske igjennom en nasjonalpark som er kjent for bra fiske i flotte omgivelser. Generelt sett har det ligget mye snø i fjellområdene vi har gått igjennom, noe også de lokale kan meddele. Selv i nå i august har vi kunnet gå på isen.
Det å være ute i 24/7 i såpass mange dager gjør at en merker at årstidene skifter og landskapet forandrer seg etterhvert som vi går igjennom landet.

Ganske tidlig bestemte vi oss for å prøve og legge ruta i Norge, og dermed unngå å krysse grensen til Sverige. Dette innebar at vi måtte krysse en god del kupert terreng og fjellområder med relativt vanskelig fremkommelighet. Nå har vi kommet forbi de smaleste områdene og kan si at det er helt greit å passere disse uten og sette en fot i Sverige, men spesielt på et sted var vi heldige med tørt vær da vi skulle over et fjell med isskurt svaberg. Her måtte vi nok bare ventet dersom det hadde regnet om vi ikke hadde hatt med klatreutstyr. Vi hadde tidligere hørt med andre NPLere som også har gått turen kun innenfor Norges grenser og visste at med riktig navigering ville dette være mulig. Vi regner med at det sannsynligvis har tatt ca. et par uker ekstra å gå denne ruta sammenlignet med og legge ruta innom Sverige og Finland.

Til nå har vi lagt ruta fra tettsted til tettsted for å bunkre opp med mat og utstyr for neste villmarksområde. I villmarka har vi sjelden møtt på andre personer. Dette er nok fordi vi har gått lite på stier. Men når vi har nærmet oss sivilisasjonen og bebygde strøk har vi møtt veldig mange turglade og engasjerte personer. Vi setter stor pris på generøsiteten som vi veldig ofte møter på turen.

I tillegg til mange opplevelser underveis har vi også fått tid til å fundere på nye ideer til turprosjekter. Til nå har denne turen med andre ord gitt mersmak.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s